Elektrokolo aneb kouzlo snadné jízdy

Už je pouhým mýtem, že elektrokolo je vhodné pouze pro staré lidi. Dnes jsou elektrokola moderním a designově zajímavým prostředkem pro využití i na výlet do přírody, pro jízdu do práce nejen ve městě. Elektrokolo je rychlejší dopravou, poskytuje radost z jízdy a díky elektro pohonu tak máte ulehčený výdaj energie v rámci šlapání. Jedná se zároveň i o nízké provozní náklady. Oproti klasickému kolu tak můžete zdolat dlouhé tratě a obtížněji zvládnutelné úseky či trasy.
 e-bike
Důležité je vědět, že k dispozici na výběr jsou elektrokola s předním pohonem, ta jsou určena zejména na užití si jízdy po silnici a po městě, kdežto elektrokola se středovým pohonem jsou zaměřena na zdolávání náročného terénu. Pro mírný terén jsou adekvátní volbou elektrokola se zadním pohonem. Při výběru elektrokola je třeba se zaměřit zejména na jeho využití, nosnost i rychlost.
 
 
Parametry aneb podle čeho vybírat elektrokolo
 

  1. Určení neboli specifikace – základní je vědět, zda budete kupovat dámské či pánské elektrokolo. Zatímco dámské elektrokolo má širší sedlo a rámcová trubka je samořejmě níže umístěna pro lepší nasedání. Oproti tomu pánské elektrokolo disponuje horní rámcovou trubkou a sedlem, které je dále od řidítek.

 šlapka kola

  1. Rychlost – zde je třeba zdůraznit, že ze zákona je povoleno jet 25 km/h s deseti procentní tolerancí. Většina elektrokol má tak limit maximální rychlosti nastaven na 27 km/h. U některých elektrokol, která jsou určena pro horský terén, je nastaven režim off-road, ten tak poskytne rychlejší jízdu, než je povolena, ale lze toto využít jen mimo veřejnou komunikaci.

 

  1. Dojezd a jeho vliv na jízdu – působení na dojezd má hned několik činitelů, jako například typ elektrokola, způsob jízdy, rovněž váha cyklisty i daný terén. Dojezd u elektrokola je v rozmezí od třiceti do možných dvě stě kilometrů. V případě elektrokola pro hornatý terén mající režim off-road, je zde potenciálnost zkrácení dojezdu na pouhých pár desítek kilometrů.

 

  1. Motor – jak už bylo v úvodu sděleno, umístění motoru má vliv na využití elektrokola v rámci terénu. Rovněž má vliv na stabilitu kola. Středový motor tak poskytuje kolu mnohem vyšší stabilitu.

 

  1. Kola – velikost kol má nejen vliv na rychlost jízdy. Obecně lze prohlásit, čím větší kola, tím pojede elektrokolo rychleji. Avšak menší kola jsou ideální pro obtížnější terén. Stejně tak je dobré přihlédnout na velikost kol v rámci výšky cyklisty. Rovněž lze zakoupit elektrokolo s odpruženou přední vidlicí či mající pevnou stavbu.